Amine Adviseur

Amine

Commercieel medewerker binnendienst

“Wat is de terugverdientijd?” Dit is een vaak gehoorde vraag bij de aankoop van zonnepanelen of andere energiebesparende middelen voor woningen. Opvallend is dat de terugverdientijd wel een issue is bij de verduurzaming van een woning en kennelijk niet bij een nieuwe keuken van 20.000 euro of gelijksoortige investeringen. Een vreemd begrip in onze ogen, die je alleen bij zonnepanelen hoort of bij andere energiebesparende toepassingen voor uw woning.

Is een snelle terugverdientijd gunstig?

Terugverdientijd is een term waarbij aannames worden gedaan. Een snelle terugverdientijd lijkt gunstig maar is dat ook zo? Eigenlijk is de periode erna nog belangrijker. Een productgarantie zegt veel meer over de terugverdientijd. U moet eigenlijk kijken naar de hoeveelheid stroom die het systeem oplevert. Hoeveel het systeem oplevert hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Door het veranderende klimaat en de temperatuurschommelingen, extreme buien met hagel en windstoten wordt de impact op uw systeem steeds groter. Dit zijn wel factoren die bepalen wat uw rendement uiteindelijk is.

Eerlijkheid duurt het langst

Vaak worden terugverdientijden gebaseerd op de opbrengst van het eerste jaar. Niemand rekent de jaarlijkse degradatie mee en wordt er met geïndexeerde prijzen gewerkt. Zo kunnen we uw terugverdientijd natuurlijk heel kort houden, puur en alleen maar omdat u het wilt horen. Jammer genoeg adverteren veel bedrijven hier wel mee: “Uw dak is geld waard” of “Snel geld verdienen met zonnepanelen” zijn uitingen die we regelmatig tegenkomen. Ook met de afbouw van de huidige salderingsregeling, die vanaf 1 januari 2025 start, wordt het helemaal lastig om de terugverdientijd uit te rekenen. Wij kunnen nooit weten wat het systeem op dit moment oplevert, wat er direct verbruik wordt en wat hij daarna terug levert aan het net. Wat u terug levert pakt u nu immers nog gratis terug. Dit gedeelte wordt straks dus met 9% per jaar afgebouwd. Bij Piek Energie staan we voor eerlijkheid en betrouwbaarheid. We willen u niet misleiden met beloftes die we niet waar kunnen maken. Terugverdientijd is dan ook een term waarvan wij vinden dat we ervan af moeten.

Glas-glas zonnepanelen de toekomst

Solarwatt ziet dat steeds meer bedrijven kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Ze zijn duurzamer, kwalitatief beter en over de gehele levensduur goedkoper dan glas-folie zonnepanelen. De Duitse producent opende daarom eind september een nieuwe volautomatische productielijn in Dresden.

“Zijn de dagen voor glas-folie zonnepanelen geteld?” Dat vraagt general manager Erik de Leeuw van Solarwatt zich hardop af. Volgens hem zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen inmiddels zo groot dat deze vraag gerechtvaardigd is. “De meeste gangbare zonnepanelen hebben op dit moment aan de voorkant glas en aan de achterkant kunststof. Het nadeel van deze panelen is dat ze sneller slijten en de cellen in de panelen achteruit gaan waardoor het rendement geleidelijk ook minder wordt. Glas-glas zonnepanelen degraderen niet.”

Nieuwe productielijn

23 september nam Solarwatt een nieuwe productielijn voor hoogwaardige glas-glas zonnepanelen in gebruik. Het bedrijf verdubbelt hiermee de productiecapaciteit en is daarmee de grootste Europese producent van glas-glas zonnepanelen. De nieuwe fabriek heeft een oppervlakte van ongeveer 3.500 m2 en een productiecapaciteit van 300 MWp per jaar (twee zonnepanelen per minuut). De Leeuw: “Dat is voldoende om 1 miljoen zonnepanelen per jaar te produceren waarmee 80.000 huishoudens volledig van groene energie kunnen worden voorzien.”

Nauwelijks degeneratie

De eerste generatie zonnepanelen was ook glas-glas, vertelt De Leeuw. “In het begin produceerde iedereen glas-glaspanelen, maar veel producenten zijn daar vanaf gestapt omdat deze panelen veel zwaarder waren dan de toen moderne glas-folie panelen. Toen werd er nog gewerkt met glasplaten van 4 mm, bij de huidige generatie is dat maar 2 mm en is er nauwelijks nog verschil in gewicht met glas-folie. Veel fabrikanten zijn nu ook met de productie van glas-glas zonnepanelen gestart. De ervaring leert dat hier meer bij komt kijken en dat het de kunst is om glas-glas zonnepanelen luchtdicht te produceren.” Glas-glas zonnepanelen zijn duurder dan glas-foliezonnepanelen, beaamt De Leeuw. “De kosten zijn initieel hoger, maar die zijn makkelijk terug te verdienen doordat er nauwelijks degeneratie van de zonnepanelen plaatsvindt. Toch vinden veel producenten de aanschafprijs zo belangrijk dat minder wordt gekeken naar rendement, kwaliteit en duurzaamheid.”

Lokaal produceren

Solarwatt produceert de glas-glas zonnepanelen in Duitsland, vertelt De Leeuw. “Wij zijn de enige Europese leverancier die alle componenten van een pv-systeem zelf én centraal produceert.” De productie in Dresden gebeurt met groene, zelf opgewekte energie. Daarnaast is de centrale geografische ligging ook in logistiek opzicht heel duurzaam, legt hij uit. “Het is een 100% Duits product. Dat doet ook wat met de ecologische voetafdruk. Lokaal produceren zorgt ervoor dat de panelen niet de hele wereld over verscheept hoeven worden. En het zorgt voor minder afhankelijkheid van het buitenland.”

Duurzaamheid en kwaliteit

Duurzaamheid en kwaliteit zijn dus belangrijke voordelen van glas-glas zonnepanelen, maar er zijn nog andere pluspunten, vertelt De Leeuw. “De Europese Unie wil binnen vijf jaar PFAS uitfaseren. Dat zit ook in het plastic folie van glas-folie panelen. Nu is natuurlijk nog de vraag wat de nieuwe normen worden, maar het is zeker dat de panelen met PFAS moeilijker te recyclen zijn.” Gezien al deze voordelen is het volgens De Leeuw een kwestie van tijd tot de glas-foliezonnepanelen eruit gaan. “Zelf vinden we dat de hele industrie over zou moeten stappen. Maar helaas is op dit moment de prijs vaak nog doorslaggevend. Alles is nog gericht op kostenbesparingen om maar concurrerend te kunnen zijn. Maar de prijs van glas-glas panelen is over de gehele levensduur zeker niet hoger.”

Veiligheid

Een ander aspect dat de overstap naar glas-glas nog zou kunnen versnellen, is volgens De Leeuw veiligheid. “Verzekeringsmaatschappijen stellen steeds meer vragen over de veiligheid van zonne-energie-installaties. Alles wat bijdraagt aan veiligheid willen zij stimuleren. Glas brandt niet. Als er een vlamboog ontstaat, versnelt folie een brand, terwijl glas juist brandwerend werkt. Om die reden adviseren sommige verzekeraars om bij projecten standaard glas-glas zonnepanelen te gebruiken.” Glas-glas zonnepanelen worden zowel in particuliere als in grotere projecten toegepast, vertelt hij. “Particulieren kiezen steeds vaker voor glas-glas zonnepanelen. Bedrijven lopen wat achter bij de grotere projecten, omdat daar meer naar de initiële investering gekeken wordt. Maar ook daar zie je steeds vaker dat glas-glas zonnepanelen worden toegepast.”

Dit artikel verscheen op de website van Cobouw, in samenwerking met Solarwatt.

Deel dit artikel:

Auteur

“Wat is de terugverdientijd?”

Amine

Commercieel medewerker binnendienst


info@piekenergie.nl Of bel 076 205 5232

Amine Adviseur

Meer

Airco Icon Airconditioning

Capaciteit airco berekenen

Lees mogelijkheden

Check uw besparing

  • Geheel vrijblijvend
  • Snel en eenvoudig
Bereken binnen 1 minuut uw besparing

    * is verplicht