Adviseur Reda

Reda

Adviseur

Welke capaciteit heeft u nodig voor uw airconditioning? Een airco die te weinig capaciteit heeft stelt al snel teleur en een systeem met overcapaciteit is ook niet handig. U wilt gewoon een comfortabele leef- of werkplek. Met behulp van de eenvoudige formule hieronder rekent u in 3 stappen uit hoeveel ‘aircopower’ u nodig heeft.

Stap 1: de inhoud van de te koelen ruimte

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: uw kamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3.

Stap 2: de vermenigvuldigingsfactor

Afhankelijk van de kenmerken van de ruimte, gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. 30 staat voor ruimten die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben. Ook zijn hier weinig warmtebronnen aanwezig. Deze ruimtes blijven in de zomer nog redelijk koel. 40 staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn, die veel ramen hebben of waar u veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt. De hoogste factor (50) gebruikt u voor zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kunt u het beste voor de hoogste factor kiezen.

Stap 3: vermenigvuldig de inhoud met de factor

Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de door u gekozen factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 60 m3 vermenigvuldigd met factor 40 (een gemiddeld warme ruimte) wordt 2400 Watt oftewel 2,4 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen heb je een aircosysteem met een capaciteit van 2,4 kW nodig. De vuistregel is dus dat er 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig is.

Koelvermogen in BTU

Naast het koelvermogen in kW’s, kunt u ook de term BTU tegenkomen. Dit staat voor ‘British Thermal Units’. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 BTU. Veel BTU’s staat dus goed (en deze meeteenheid wordt daarom vooral bij mobiele airco’s gebruikt), maar stelt in de praktijk niet zo veel voor. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 Engelse pond (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen.

Deel dit artikel:

Auteur

Capaciteit airco berekenen

Adviseur Reda

Check uw besparing

  • Geheel vrijblijvend
  • Snel en eenvoudig
Bereken binnen 1 minuut uw besparing

    * is verplicht