Adviseur Ahmed

Ahmed

Adviseur

Als het om eten gaat hebben we de neiging om alles wat van ver komt lekker te vinden. Maar niet alles wat van ver komt is per definitie goed. Dit geldt ook voor zonnepanelen, die vaak duizenden kilometers moeten afleggen naar hun eindbestemming. Wat men wel eens vergeet is dat zonnecellen, het werkende deel van de panelen, heel fragiel zijn. Door de afstand die afgelegd moet worden is het vaak onduidelijk wat de zonnepanelen onderweg doormaken. Veel panelen worden in Azië geproduceerd en gaan vervolgens hand tot hand naar Europa. De panelen ondergaan veel transporthandelingen en worden dus veel verplaatst tussen het moment van productie en plaatsing. Uit onderzoek is gebleken dat ze daardoor vaak beschadigd aankomen. Daarom kan het lonen om goed na te gaan waar ze vandaan komen als u zonnepanelen aan wilt schaffen.

Risico op microcracks

De containers met zonnepanelen krijgen heel wat te verduren tijdens hun boottocht over de oceaan. Golven van 10 tot 15 meter hoog zijn geen uitzondering. Het stapelen van zonnepanelen kan voor hoge druk op de cellen zorgen op het moment dat ze op elkaar klapperen door beweging. Hierdoor is de kans dat er “microcracks” ontstaan aannemelijk. “Micro” staat voor klein en “cracks” zijn haarscheurtjes. Dit is in eerste instantie niet zichtbaar en in het begin ook niet te merken aan de opbrengst van uw zonnepanelen. Als er echter eenmaal een scheurtje in zit, dan gaat dit natuurlijk niet meer weg. Door de temperatuurwisselingen en thermische werking zal het alleen maar groter worden. Omdat uw paneel niet meteen kapotgaat lijkt er niets aan de hand. Maar een scheur in het werkende deel van een zonnecel bouwt wel weerstand op, waardoor uw rendement steeds minder wordt.

Dwangarbeid en CO2-uitstoot

Veel zonnepanelen worden geheel of deels geproduceerd in China. Hierdoor blijft het risico dat er dwangarbeid heeft plaatsgevonden (zoals afgelopen tijd aan het licht is gekomen) altijd bestaan. Dat kunnen we niet ontkennen en we mogen onze ogen hier niet voor sluiten. Bovendien is de C02-uitstoot een stuk lager als u voor zonnepanelen kiest die in Europa worden geproduceerd omdat er minder transport plaats hoeft te vinden.

Duitse degelijkheid

Piek Energie heeft een voorkeur voor zonnepanelen die zijn gefabriceerd en geassembleerd in Duitsland. Ze zijn weliswaar relatief duurder, maar u weet in ieder geval dat ze geen reis van duizenden kilometers hebben afgelegd. Ze zijn in Europa in elkaar gezet. Solarwatt heeft zijn eigen fabriek in Duitsland. De zonnepanelen worden hier in elkaar gezet en getest in eigen beheer. Duitsers staan erom bekend dat er niets de deur uitgaat voordat het 100% voldoet aan de eisen. Glas-glas zonnepanelen hebben minder last van microcracks doordat de cellen stevig tussen 2 glasplaten liggen en dus niet kunnen doorbuigen. Montage tijdens transport en montage worden dan tot nihil gereduceerd.

Last but not least: wees sociaal, koop lokaal! Ook weet u in dit geval dat bij een garantie uw claim altijd binnen de Europese regelgeving valt.

Deel dit artikel:

Weet waar uw zonnepanelen vandaan komen

Auteur

Adviseur Ahmed

    * is verplicht