Adviseur Mahdi

Mahdi

Adviseur

Vogels vinden zonnepanelen vaak een mooie plek om nesten te bouwen. Dit komt de veiligheid helaas niet ten goede. Gelukkig hebben we hiervoor een mooie oplossing: met vogelweringborstels blijft u uit de nesten. Deze handige borstels plaatsen we tussen de zonnepanelen en de dakpannen. Het resultaat: geen vogels en vogelnesten onder uw zonnepanelen.

Waarom vogelweringborstels?

Het is om meerdere redenen van belang om uw zonnepanelen te beschermen tegen vogels:

Lagere kans op brand
Het nestmateriaal van vogels is brandbaar. Daarnaast zitten de vogels voortdurend aan en bij de elektronica en de bekabeling. Hun uitwerpselen zijn zuurhoudend en kunnen de bekabeling op termijn aantasten. Voor het ontstaan van een brand is dan niet veel meer nodig.

Geen last van nestmateriaal en vogelpoep
Het nestmateriaal van vogels bestaat voornamelijk uit takjes. Deze kunnen krassen veroorzaken in de folie van uw zonnepanelen. Hierdoor raakt het paneel niet alleen onherstelbaar beschadigd, maar kan er ook storing ontstaan in de rest van het systeem. Dit verlaagt het rendement en het is maar de vraag of u dit tijdig opmerkt.

Geen geluidsoverlast meer
Vogels onder uw zonnepanelen zijn een bron van overlast. Niet alleen door de vogelpoep en geuroverlast, maar ook door het geluid dat ze maken. Denk aan geritsel, gekraai en geschreeuw van de kuikens.

Goede ventilatie
Vogelnesten bemoeilijken de natuurlijke ventilatie. Als uw zonnepanelen te warm worden kan de opbrengst aanzienlijk verminderen. Daarnaast kunnen vogels vast komen te zitten achter de kabels, waardoor ze losraken, met alle risico’s van dien.

De oplossing

Het moge duidelijk zijn dat zonnepanelen en vogels een gevaarlijke combinatie zijn. Het is zelfs zo belangrijk dat het is opgenomen in de NEN-1010, de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties. Wij vinden het als installateur daarom onze plicht om u goed te informeren. Als u tegelijk met de installatie van uw zonnepanelen vogelweringborstels laat aanbrengen is dit niet alleen goedkoper, maar u heeft ook meteen de zekerheid dat er geen vogels onder uw panelen gaan nestelen. Meer weten? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel:

Auteur

Vogelweringborstels

Adviseur Mahdi

Gratis dakscan?

  • Geheel vrijblijvend
  • Snel en eenvoudig
Bereken binnen 1 minuut uw besparing

    * is verplicht