Foto Leon Young Motion

Leon

Adviseur

Voorbereid de toekomst tegemoet

Altijd voldoende energie met een thuisbatterij

Thuisbatterijen worden in de toekomst onderdeel van de zonnepaneleninstallaties in onze woningen. Belangrijke redenen hiervoor zijn het overvolle energienet en de salderingsregeling die afgebouwd gaat worden vanaf 2025.

Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is eigenlijk niets anders dan een grote oplaadbare batterij. Daarmee kunt u de opgewekte stroom van uw zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruikt u 30 tot 50 procent van de stroom die u opwekt zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent.

Een totaaloplossing

Een zonne-energiesysteem wekt overdag veel energie op. Op dat moment zijn we het minst thuis, dus we gebruiken de opgewekte energie niet direct. Door de opgewekte energie op te slaan gaat er zo min mogelijk duurzame energie terug het net in.

In de toekomst zullen thuisbatterijen en zonnepanelen steeds vaker samen als totaaloplossing fungeren, zodat u de stroom die u opwekt kunt gebruiken wanneer u het nodig heeft. Dit is niet alleen financieel interessant, het zorgt er ook voor dat aanbod en verbruik van zonne-energie beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Ook is uw eigen opgewekte zonnestroom in de toekomst minder waard op momenten dat er veel aanbod van zonne-energie is, en dus meer als u het kunt opslaan om het op een later moment zelf te gebruiken of aan het net te leveren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op dit moment is het financieel gezien nog niet aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen. De prijzen liggen erg hoog en u kunt nog gratis salderen. Door geplande de afbouw van de salderingsregeling kunnen deze batterijen in de toekomst wel een stuk aantrekkelijker worden. Wanneer de prijzen van deze batterijen ook nog eens gaan dalen, wordt een thuisbatterij financieel gezien ook een stuk aantrekkelijker.

Tijdens adviesgesprekken met klanten adviseren we altijd om uw zonnepaneleninstallatie aan de voorkant alvast zo in te richten dat de thuisbatterij in de toekomst makkelijk aan te sluiten is op uw installatie. Dat houdt in dat u uw systeem aan de voorkant wellicht iets anders moet samenstellen en iets meer moet investeren. Hiermee voorkomt u dat u straks meer kosten moet maken om alles alsnog op elkaar af te stemmen. Gelukkig hebben de meeste leveranciers van zonnepanelen en omvormers hierop ingespeeld, waardoor u in sommige gevallen al niet anders kunt.

Slim omgaan met energie

Wat we ook adviseren is om op meerdere dakdelen en verschillende liggingen te werken als de woning en situatie het toelaten. Hierdoor kunt u meerdere piekmomenten creëren. Via een slimme energiemanager kunt u het zelfs zo regelen dat uw opbrengst naar het apparaat in uw woning gaat waar u de voorkeur aan geeft, zoals uw wasmachine of droger.

Bij Piek Energie werken we uitsluitend met A-merken die hun systemen naadloos op elkaar hebben afgestemd. Dat doen we met alle producten en diensten die we leveren en installeren. Zo hebben onze leveranciers van glas-glas zonnepanelen Solarwatt en van micro-omvormers van Enphase hun producten doorontwikkeld waardoor u klaar bent voor de toekomst.

De voordelen

  • Groene energie. U gebruikt groene energie, zelf opgewekt via uw zonnepanelen.
  • Lagere rekening. U verbruikt minder energie van het net, wat resulteert in een lagere energierekening.
  • Minder afhankelijk. Bij een dreigend energietekort blijft u voorzien van elektriciteit.
  • Back-up. De thuisbatterij kan gebruikt worden als noodstroomvoorziening.
  • Zelfvoorzienend. Met een thuisbatterij bent u (deels) zelfvoorzienend.

De nadelen op een rij

  • Prijs. Op dit moment is een thuisbatterij nog erg duur in aanschaf, tussen € 5.000 en € 10.000.
  • Niet volledig onafhankelijk. 100% onafhankelijkheid van het net is onmogelijk.
  • Schaarse grondstoffen. Sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen.
  • Milieubelasting. Bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recyclen of op te ruimen.
  • Energieverlies. Bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een paar procent van de energie verloren.

Deel dit artikel:

Auteur

Thuisbatterijen

Foto Leon Young Motion

Gratis dakscan?

  • Geheel vrijblijvend
  • Snel en eenvoudig
Bereken binnen 1 minuut uw besparing

    * is verplicht