Adviseur Mahdi

Mahdi

Adviseur

Bij het plaatsen van zonnepanelen gaan veiligheid en kwaliteit voor alles. Uw groepenkast moet berekend zijn op het totale benodigde vermogen. Een verkeerde calculatie kan leiden tot ongewenst afschakelen en soms zelfs brand. Wij verrichten de benodigde aanpassingen voor u. Als we tijdens ons adviesgesprek constateren dat het aanpassen van uw meterkast niet voldoende is, adviseren wij om de gehele meterkast te vervangen. U kunt altijd rekenen op een eerlijk advies, waarbij we veiligheid hoog in het vaandel hebben.

 

Meterkast ombouwen of vervangen?

Als wij uw meterkast op een veilige en verantwoorde wijze aan kunnen passen, zodat deze aan de huidige normen voldoet, dan doen we dit uiteraard. Vaak gaat het daarbij om de volgende zaken:

  • Hoofdschakelaar. Volgens de normeringen moet u in één handeling de spanning van uw woning af kunnen halen.
  • Aardlekschakelaar. Volgens de NEN1010 mogen er maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar. Wanneer dit er 5 of meer zijn resulteert dit in het sneller afslaan van de aardlekschakelaar.

Als het ombouwen te veel aanpassingen met zich meebrengt en de ruimte krap is (er moet een aparte groep bij voor de zonnepanelen), is het soms beter om de meterkast te vervangen. Of wilt u zonnepanelen laten installeren, maar heeft u nog een ouderwetse stoppenkast? Ook dat is een goed moment om een nieuwe groepenkast te laten installeren. Wanneer u zowel zonnepanelen als een nieuwe groepenkast door ons laat plaatsen, bieden wij u extra korting aan op de nieuwe groepenkast. Het voordeel is dat we de installaties kunnen combineren op dezelfde dag. Zo bent u veilig én klaar voor de toekomst. Bijkomend voordeel is dat u de BTW hierover terug kunt vragen.

Welke type meter is geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelenmeters voor in de groepenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo ziet u hoeveel stroom u teruglevert aan het stroomnet. De meest voorkomende zonnepanelenmeters zijn:

Ferrarismeter
Dit is de meeste gebruikte zonnepanelenmeter in Nederland. Leveren de zonnepanelen meer stroom dan u verbruikt? Dan draait dit apparaat uw meter automatisch terug. Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst, de zon schijnt en u geen energie slurpende apparatuur aan heeft staan (zoals de stofzuiger of wasmachine), dient u te controleren of de meter terugdraait. Als dit het geval is, is alles naar behoren aangesloten.

Slimme meter
Alle Nederlandse huishoudens krijgen een slimme meter aangeboden, waar u al dan niet gebruik van kunt maken. Heeft u een Ferrarismeter in uw meterkast hangen en krijgt u een slimme meter aangeboden? Wij adviseren dan om deze nog even te laten hangen, mits hij nog goed werkt. Hiermee krijgt u namelijk gegarandeerd dezelfde prijs voor uw zelfgeproduceerde energie als voor de gekochte energie.

Analoge meter zonder draaischijf
De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt om te salderen of teruglevering te registreren. Heeft u deze in uw meterkast staan, overweeg dan om deze te laten vervangen als u zonnepanelen plaatst.

Digitale meter zonder teruglevering
Deze meter raden wij af, aangezien deze niet geschikt is voor zonnepanelen. De meter registreert de teruglevering voor de netbeheerder namelijk niet.

Digitale meter met teruglevering
Deze zonnepanelenmeter registreert hoeveel er aan het net kan worden teruggeleverd en is zeer geschikt.

Do’s en don’ts in uw meterkast

We voorzien u graag van een aantal tips met betrekking tot uw meterkast, zodat u en uw huisgenoten altijd veilig zijn.

Do’s

  • Laat werkzaamheden aan uw meterkast altijd uitvoeren door een (erkend) installateur.
  • Laat een elektrotechnisch installateur regelmatig (bijvoorbeeld elk jaar) nakijken of uw installatie nog voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.
  • Goede ventilatie is belangrijk. Heeft uw meterkast ook een voorziening voor gas? Dan is het zelfs verplicht. Ventilatie zorgt ervoor dat bij een eventuele gaslekkage het gas wordt verdund. Zo is de kans op een explosie zo klein mogelijk.
  • Test uw aardlekschakelaar twee keer per jaar.
  • Plaats een rookmelder in uw meterkast. Mocht er brand ontstaan, dan krijgt u bij rookontwikkeling tijdig een sein.
  • Leg een zaklamp in of naast de meterkast, zodat u altijd licht bij de hand heeft als de stroom uitvalt.

Don’ts

  • Gebruik uw meterkast niet als opslagruimte, dit is gevaarlijk. Spullen kunnen de meterkast beschadigen, brand veroorzaken of verergeren en de ventilatie blokkeren.
  • Ga niet zelf sleutelen aan uw meterkast. Regelmatig breekt er brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Vaak is de bewoner zelf de schuldige. Denk aan het niet goed installeren van modems, routers en draadloze/ bedrade netwerken voor inbraak of brandmelding. De brandgevoeligheid ligt dan meestal aan te dunne bedrading of verkeerd montagemateriaal.

Deel dit artikel:

Auteur

Groepenkast

Adviseur Mahdi

Gratis dakscan?

  • Geheel vrijblijvend
  • Snel en eenvoudig
Bereken binnen 1 minuut uw besparing

    * is verplicht